Auditul energetic al unei cladiri este operatiunea prin care se identifica principalele caracteristici termice ale constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia. In cadrul unui audit energetic se analizeaza rezultatele obtinute prin analiza termica a cladirii si stabilesc solutii tehnico-financiare de reabilitare si/sau modernizare termica a constructiei si a instalatiilor aferente acesteia. Elementele necesare alegerii solutiilor de reabilitare si/sau modernizarea cladirii sunt prezentate in cadrul unui raport de audit energetic.
Auditul termo-energetic se realizeaza in 3 etape:
1. Efectuarea Expertizei termice si energetice pe baza caracteristicilor reale ale construcţie si instalatiilor de incalzire si preparare a apei calde de consum;
Pentru vizita la un obiectiv (bloc de locuinte),
– mai intai se face o programmare telefonica cu administratorul / presedintele asociatiei de locatari.
– dupa stabilirea intalnirii se merge la fata locului si impreuna cu administratorul se completeaza”fisa de expertiza tehnica teren”.
– se fac poze la anvelopa blocului, (fata, spate, laterale, in locurile cu proleme – caderi de tencuiala, fisuri in placi, igrasie, etc), la terasa blocului si in subsol.
– se consemneaza in fisa tehnica si alte probleme pe care le evidentiaza administratorul. Daca vizita la obiectiv se face intr-o perioada rece a anului, se fac si poze de termoviziune.
– de asemenea administratorul este intrebat daca exista Cartea tehnica a blocului, cu planurile de executie. Acesta va avea sarcina de a completa tabelul de consumuri pe o perioada de maxim 2 ani.
2. Elaborarea Certificatului de Performanta Energetica a Cladirii;
3. Realizarea Raportului de audit energetic
Element esential al procedurii de efectuare a auditului este raportul de audit energetic care prezinta:
– modul in care a fost efectuat auditul
-caracteristicile energetice principalele ale cladirii
-propunerea masurilor de modernizare a cladirii si instalatiilor aferente acesteia
-concluziile referitoare la masurile eficiente din punct de vedere economic.
Forma de prezentare a raportului trebuie adaptata in functie de beneficiarul acestuia, deoarece acesta va fi cel care va decide in privinta modernizarii termice a cladirii. Prezentarea raportului de audit energetic, forma, modul de redactare, claritatea si usurinta de interpretare a continutului acestuia sunt esentiale pentru beneficiarul raportului.